Skolstartspyssel

När jag var liten älskade jag skolstarten. Jag började räkna dagarna till augusti redan när sommarlovet började. Något av det bästa var veckan innan när man fick följa med mamma till bokhandeln och välja omslagspapper till skolböckerna (jag valde alltid motiv med hästar, tills jag blev för gammal och bara ville ha vanlig plast) och köpa suddgummin och blyertspennor. På gymnasiet kunde jag lägga flera dagar på att leta efter fina block som skulle passa de ämnen jag skulle läsa. Och så ska vi inte glömma kalendrar, pennfack, pärmar och allt annat kul som skulle väljas ut.

Som universitetsstudent är materialinhandlingen inte alls lika rolig. Stora summor spenderas på tokdyra böcker som i bästa fall används en termin eller två. Och på jobbet unnar man sig på sin höjd ett par nya arbetsskor…

För att inte fastna i ”semestern är slut”-deppighet pysslade jag ihop två praktiska glädjehöjare som fungerar lika fint i skolan som på jobbet.
14 Först ut blev en liten fruktpåse. Jag har sytt löjligt mycket i sommar och har massor av stuvbitar liggandes. Perfekt att sy små påsar av. 13 Konstruktionen är löjligt enkel: sy en påse av stuvbitar av önskad storlek (jag använde två kvadratiska och sydde ihop tre sidor, men det går lika att använda en avlång bit, vika den dubbel och bara sy ihop sidosömmarna. Sedan kan man fålla överkanten (frivilligt, men snyggare) och avsluta med att sy en kanal. Trä in ett snöre i kanalen och viola! En färdig fruktpåse.12 Fungerar naturligtvis bra till annat småplock: suddgummin, pennor, smink och andra pinaler.11 När jag ändå var i farten slängde jag ihop en påse till matlådan också. Jag är så urless på alla äckliga, små plastpåsar som alltid dräller omkring hos mig. Jag använde en lagom stor plastpåse som mått och sydde ihop på samma sätt som fruktpåsen. Istället för att sy en kanal gjorde jag bara en enkel fåll i överkant. Om du vill går det naturligtvis att göra en kanal och trä i ett snöre även här. Eller sy på handtag så att påsen går att bära också.10Som liten extra grej fodrade jag påsen med en bit vaxduk som jag hade liggande. Är man, som jag, expert på att bära runt på isiga lådor direkt ur frysen, är det trevligt med ett material som hindrar hela väskan från att bli blöt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s